2012. július 28., szombat

Tőkesúly ismét

Elkezdtem inoxból hegeszteni a tőkesúly kiemelésére szolgáló állványzatot. Sajna a 170cm magasra készült tőkesúly olyan magasan lógott ki a fedélzetből, hogy esztétikailag nem volt elfogadható. Újabb számítások a stabilitással kapcsolatban, majd a döntés: 30 cm-el kurtítani kell. A kész tőkesúly aljából a 40cm-es vassal töltött rész levágásra került, a levágott darabról a vas ki lett szabadítva a laminátum lehántolásával. Ezek a vasak kerülnek a maradék tőkesúlyba beragasztásra, majd a tőkesúly alja laminálással történő lezárása fog következni.
Az így elkészült tőkesúly leeresztve 90 cm-t lóg ki a hajó aljából, ami 115 cm-es teljes merülést jelent. Kiemelve pedig nem fog teljesen a kabintető magasságáig érni, így esztétikailag is elfogadható lesz.
Ez az esztétikai korrekció némi stabilitás kárára történik, de a számítások szerint volt ekkora tartalék a rendszerben.
Az igazi meglepetés akkor ért, amikor belepróbáltam a tőkesúlyt a svertszekrénybe. A svertszekrény passzentosan a tőkesúly ék alakú végére lett laminálva sablonként. Hát vagy a zsugorodás, vagy beépítéskori deformálódás jól kicseszett velem, és túl szűk lett, a tőkesúly nem csúszik a helyére. Jelenleg ezzel töltöm a drága időmet: csiszolom a svertszekrényt belülről, próbálom a bele a tőkesúlyt, majd csiszolom tovább...


Nincsenek megjegyzések: